Game project gestart voor eenzame ouderen - Medigo actueel

Game project gestart voor eenzame ouderen

DELA, RadboudUMC en Games for Health starten een nieuw project om eenzaamheid bij ouderen te verminderen door middel van online games. Onder leiding van klinisch geriater Professor dr. Marcel Olde Rikkert van het RadboudUMC wordt een digitale speelomgeving ontwikkeld.

Olde Rikkert: “Wij denken dat de oplossing voor eenzaamheid ligt in het laten klikken van verschillende generaties. Kinderen vinden het hartstikke leuk om iets met opa en oma te doen, en ouderen dragen graag iets bij aan de ontwikkeling van hun kleinkinderen.”

Het blijkt dat meer dan de helft van de 75-plussers zich wel eens eenzaam voelt. Dit blijft dan ook een groeiend probleem aangezien er steeds meer ouderen komen. In deze bijzondere samenwerking wordt onderzocht of spellen tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen. Het project ontvangt ruim 500.000 euro subsidie van het NWO onderzoeksprogramma Complexity and Creative Industry en daarnaast investeren DELA en Games for Health 250.000 euro. De spellen zullen worden ontwikkeld via een ‘research by design’ traject, waarbij voortdurend wordt gebouwd aan de spellen, en tegelijkertijd getest met de doelgroepen.

Nieuwe technologieën om te verbinden en contact te leggen zijn er genoeg. Deze zijn echter vaak lastig toegankelijk voor ouderen door afnemende vaardigheden waar deze technologieën niet in voldoende mate rekening mee houden. Het doel van dit project is om die technologie wel beschikbaar te maken voor de ouderen. Oprichter Games for Health zegt dan ook: “Door te spelen ontwikkelen mensen het vermogen zich aan te passen. Dit onderzoek stelt ons in staat door wetenschappelijk onderzoek te duiden waar dit aanpassingsvermogen van mensen betrekking op heeft." Ook verteld de innovatiemanager van DELA over het project: "Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Een deel daarvan kampt met eenzaamheid. Ook onze leden krijgen hiermee te maken. Door deze spellen te ontwikkelen creëren we een mogelijkheid waardig oud te worden. Het liefst zonder eenzaamheid.”

Bron: Fmtgezondheidszorg, Afbeelding: Darwin Laganzon via Pixabay
Hi! Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem gerust contact op.
Emma