Terug naar overzicht Medisch student
Medisch studenten verhogen testcapaciteit - Medigo actueel

Medisch studenten verhogen testcapaciteit

Sinds de versoepelingen van de maatregelen rondom het coronavirus zijn er door het RIVM nieuwe uitgangspunten opgesteld voor het testen op corona. Het komt erop neer dat steeds meer mensen getest kunnen én moeten worden om de verspreiding van het coronavirus maximaal te controleren. De wereldwijde vraag naar testen wordt steeds groter en daarom moet er zo verstandig mogelijk worden omgegaan met de testcapaciteit die er is. De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s), ziekenhuizen, huisartspraktijken en huisartsenposten voeren de testen uit en Medisch Diagnostisch Centra’s en labs voeren de analyses uit. Al deze zorginstellingen zijn flink aan het opschalen om dagelijks zoveel mogelijk testen te kunnen afnemen.

Op dit moment is de testcapaciteit in Nederland 17.500 testen per dag. Als het nodig is kunnen de labs de capaciteit opschroeven naar 29.000 testen per dag, echter is dit afhankelijk van materiaal en vooral; medisch personeel. Allereerst zijn er voldoende materialen nodig om de testen af te nemen, zoals wattenstaafjes, verpakkingsmaterialen en persoonlijke beschermingsmiddelen voor de monsterafnemers. Voor de labs zijn er materialen nodig voor de analyse van de testen, zoals vloeistoffen, filters en analyseapparatuur. En bovendien moet er voor al deze stappen en binnen al deze zorginstellingen voldoende flexibel personeel beschikbaar zijn om de uiteenlopende werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Sinds de nieuwe testrichtlijnen van het RIVM wordt Medigo nog vaker benaderd door zorginstellingen die moeten opschalen om aan de testcapaciteit te kunnen voldoen. Zo worden onze medisch studenten (van bijvoorbeeld de studie Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Gezondheid en Leven, Psychologie e.a.) op diverse locaties in Nederland ingezet om testen af te nemen. Zij voeren zelfstandig keel- en neusuitstrijkjes uit bij de GGD, huisartsenpraktijk of in het ziekenhuis. Ook wordt er meer gevraagd naar medisch studenten met bloedprikervaring (venapunctie) voor de serologische test. Daarnaast zijn er al meerdere medisch diagnostisch centra/labs die gebruik maken van onze studenten biomedische wetenschappen voor extra ondersteuning in het lab. Heeft uw zorginstelling extra capaciteit nodig? Schakel een gekwalificeerde Medigo kandidaat in voor: - eSwabs afnemen PCR test - Bloedafname serologische test - Bron- en contactonderzoek - Lab-ondersteuning - Administratieve afwikkeling met de patiënt Voor een uitgebreid overzicht van de werkzaamheden die Medigo kandidaten kunnen uitvoeren, ga naar: zorginstelling.

Medigo kandidaat aan het woord

Twan over zijn ervaring als testmedewerker binnen het ziekenhuis: "Mijn werkzaamheden waren oorspronkelijk beperkt tot het screenen van patiënten en bezoekers op symptomen van Corona en algemene temperatuur-checks. Inmiddels word ik ook ingezet voor het afnemen van Corona-testen en sneltesten bij personeel en patiënten van het ziekenhuis. Het direct werken met patiënten maakt het werk erg interessant, ik heb het goed naar mijn zin en mijn collega’s zijn ook top. Ik heb geleerd om nasopharynxtesten af te nemen en meer ervaring opgedaan met patiëntencontact. Dit zijn vaardigheden die mij in mijn toekomstige loopbaan zeker van pas komen! Het is in deze tijd fijn om te weten dat je wat voor de zorg kan betekenen als student!"

Bron: Medigo & RIVM, Afbeelding: Michal Jarmoluk
Hi! Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem gerust contact op.
Medigo assistent Emma