Medisch studenten voor coronavaccinaties - Medigo actueel

Medisch studenten voor coronavaccinaties

De vaccins zijn in Nederland beschikbaar en de eerste vaccinaties zijn inmiddels gezet, een mijlpaal sinds de coronacrisis. Op dit moment zijn Comirnaty van BioNTech/Pfizer en COVID-19 Vaccine Moderna de eerste twee vaccins tegen het coronavirus die door het EMA zijn goedgekeurd voor gebruik. Diverse andere vaccins zijn nu nog in ontwikkeling, maar het vaccineren kan in ieder geval beginnen!

Vaccins tegen het coronavirus stimuleren het lichaam om zelf antistoffen aan te maken. Zodra iemand vervolgens met het coronavirus in aanraking komt, is het lichaam hier goed op voorbereid en kan het lichaam het virus opruimen voordat er ziekte ontstaat. Het is echter nog niet bekend hoelang het vaccin precies bescherming biedt, hierdoor zijn de fabrikanten van de vaccins verplicht om de gevaccineerde mensen goed te blijven volgen en hier onderzoek naar te blijven doen.

Veiligheid en registraties coronavaccin

De werkzaamheid en veiligheid van het vaccin moeten dus bijgehouden worden. Hiervoor worden gemelde bijwerkingen geanalyseerd en verplichte veiligheidsanalyses uitgevoerd. In Nederland verzamelt, registreert en analyseert Bijwerkingencentrum Lareb alle meldingen die worden gedaan. Hiervoor is het noodzakelijk dat alle ziekenhuizen, huisartspraktijken en GGD’s die vaccinaties uitvoeren alle gegevens juist en secuur registreren.

Extra werkzaamheden voor zorginstellingen rondom coronavaccinaties

Zodra er meer vaccins beschikbaar worden gesteld zal er ook meer gevaccineerd kunnen worden. Dit betekent dat er ook voldoende capaciteit gecreëerd moet worden op de werkvloer om de vaccinaties en registraties uit te kunnen voeren.

Naast het toedienen van het vaccin zijn er nog meer werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden. Zo moet de gevaccineerde eerst uitleg krijgen en op zijn/haar gemak gesteld worden en de juiste documenten en formulieren meekrijgen. Ook moet de gevaccineerde na de prik een kwartier blijven zitten ter observatie. Tot slot dienen de medische gegevens van de gevaccineerde en het toegediende vaccin op de juiste manier geregistreerd te worden. Dit zijn werkzaamheden die Medigo studenten met hun academisch medische kennis nauwgezet kunnen uitvoeren, zodat vast personeel hiervoor niet weggetrokken hoeft te worden van hun eigen werkzaamheden.

Vaccinatie studenten

Veel Medigo studenten hebben tijdens hun medische studie of eerdere bijbanen al prikervaring opgedaan of een vaccinatietraining gevolgd en kunnen hierdoor direct worden ingezet voor coronavaccinaties. Wij hebben gemerkt dat onze kandidaten het afgelopen jaar elke kans om een bijdrage te kunnen leveren in de strijd tegen het coronavirus met beide handen aangrijpen.

Registratie studenten

Omdat zorginstellingen in Nederland de laatste jaren steeds meer te maken hebben met hogere kwaliteitseisen, veiligheidseisen en dus registratieplicht hebben de zorginstellingen hier ook steeds vaker extra personeel voor nodig. De extra werkzaamheden kunnen tot verhoogde werkdruk leiden. Door hun hoogwaardige medische kennis zijn Medigo kandidaten zeer geschikt om te ondersteunen bij verschillende medische registraties zoals DICA, Traumaregistraties, ICD-10, maar nu ook COVID-19 registratie en vaccinatieregistraties.

Gaat uw zorginstelling beginnen met vaccineren en zou u hier flexibel personeel voor willen inschakelen of alvast reserveren? Wij kunnen een selectie voor u maken van onze meest geschikte kandidaten in uw regio. Neem direct contact met ons op of stel uw vraag via de website.

Bron: Medigo, Afbeelding: Angelo Esslinger via Pixabay
Hi! Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem gerust contact op.
Medigo assistent Emma