Terug naar overzicht Medisch student
Psychologiestudenten ondersteunen GGZ-spreekuur - Medigo actueel

Psychologiestudenten ondersteunen GGZ-spreekuur

De huisarts fungeert binnen de GGZ als poortwachter en beoordeelt, samen met de patiënt, waar en hoe de patiënt behandeld kan worden. Zo kunnen mensen behandeld worden door de huisarts en praktijkondersteuner (POH GGZ) zelf, of worden ze door de huisarts doorverwezen naar de basis GGZ of gespecialiseerde GGZ.

Door het toenemende aantal mensen met psychische klachten krijgen huisartsen het ook hier steeds drukker mee. Huisartsen hebben vaak tijd te kort, of te weinig plek in de agenda, om écht uitgebreid de tijd te nemen voor het in kaart brengen van psychische klachten en zo patiënten binnen korte tijd te kunnen helpen. Om die reden wordt de functie van ‘ondersteuner GGZ-spreekuur huisarts’ steeds meer aangevraagd bij Medigo. Het bestaat uit het voorwerk voor de huisarts en/of de POH-GGZ om zo het proces sneller te laten verlopen, voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Het is een functie die perfect aansluit bij psychologiestudenten, maar ook geneeskundestudenten met affiniteit voor psychiatrie of ervaring met triage kunnen deze functie zelfstandig uitvoeren.

In deze functie ontvangt de psychologiestudent of geneeskundestudent, onder supervisie van de huisarts, de patiënt en vraagt de klachten uit. Dit om alvast een zo helder mogelijk beeld te schetsen van de psychische klachten en alvast een urgentiebepaling (triage) te doen, zodat de huisarts dit later kan beoordelen. De student zorgt dat de klachten, eventuele medicatie en de ondersteunende adviezen die zijn gegeven tijdens het gesprek, goed worden geregistreerd in het HIS.

Om een beter beeld te geven van de functie lieten wij onze kandidaat Michelle aan het woord; een master psychologiestudente (23 jaar) die inmiddels een maand werkzaam is als GGZ-ondersteuner bij een huisartsenpraktijk in Amsterdam.

Hoe ben je aan deze functie gekomen?

“Ik was op zoek naar een bijbaan voor de zomer, en dan het liefst iets wat met mijn studie te maken had. Op jullie website zag ik GGZ voorbijkomen en toen heb ik mij aangemeld. Al gauw kreeg ik jullie mail waarin een huisarts op zoek was naar een ondersteuner voor het GGZ-spreekuur. Dat sprak mij heel erg aan! Ik had op een donderdag gesolliciteerd en werd op vrijdag gebeld, dat was superfijn dat het allemaal zo snel ging! De dinsdag erna had ik al een gesprek met de huisarts en dat ging heel goed waardoor ik te horen kreeg dat ik mocht starten.”

Kun je vertellen wat je precies doet in deze functie?

“Ik krijg bijna alle cliënten van de huisarts die zich aanmelden met psychische klachten, of lichamelijke klachten die een psychische oorzaak kunnen hebben. Ik ontvang deze mensen en vraag meer uit wat de klachten precies zijn. Een korte intake dus. Soms geef ik in samenspraak met de huisarts alvast ondersteunende adviezen. In sommige gevallen is de patiënt met één gesprek geholpen, maar meestal verwijst de huisarts ze hierna door. Waarbij ik bijvoorbeeld ook ondersteun, is patiënten die antidepressiva gebruiken, waarvan de medicatie verhoogd wordt of verlaagd. Ik vraag dan alvast uit voor de huisarts wat ze willen bereiken en of ze willen dat de dosis wordt verhoogd of verlaagd. De huisarts kan daarna het plan bepalen.”

Denk je dat andere huisartsen hier ook mee geholpen kunnen worden?

“Ja! Er is een tekort aan huisartsondersteuners GGZ. Ze hebben door grote drukte vaak te weinig tijd om uitgebreid te praten of om door te vragen. Het is fijn om iemand te hebben die daar meer de tijd voor kan nemen. Vanuit mijn studieachtergrond kijk ik er zo naar: lichamelijke problemen zijn vervelend, maar psychische klachten zijn net zo belangrijk. Ik vind het dus mooi om te zien dat daar ook meer aandacht voor komt binnen de huisartspraktijk.”

Ben je tevreden over Medigo?

“Hoe jullie het aanpakken vind ik heel fijn. Jullie zijn heel betrokken en persoonlijk. Mijn Medigo recruiter Marieke belde mij twee weken nadat ik was begonnen met de vraag hoe het nu gaat en hoe de eerste werkdagen verlopen waren. Echt persoonlijke betrokkenheid en interesse. Ik waardeer het enorm dat ze vroeg hoe het ging!”

Bron: Medigo, Afbeelding: Serena Wong via Pixabay
Hi! Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem gerust contact op.
Medigo assistent Emma