Je hebt een leuke vacature gezien en je hebt gesolliciteerd met jouw Medigo account, gefeliciteerd! Nu is het tijd voor het sollicitatiegesprek, ook wel het kwalificatiegesprek of de eerste kennismaking genoemd. In dit artikel vertellen wij hoe jij je het beste kunt voorbereiden en wat jij kunt verwachten. Ook vind je de do’s en don’ts volgens Medigo recruiters en onthullen wij vragen die jou gesteld kunnen worden tijdens het sollicitatiegesprek!
Voorbereiding is het halve werk! Denk goed na over de medische werkervaring die jij al hebt opgedaan. Kun jij goed uitleggen wat jij kan en welke vaardigheden jij beheerst? Het is belangrijk om te weten dat wij bij Medigo uitgaan van de (medische) kennis en vaardigheden die je reeds hebt opgedaan tijdens studie, stages en bijbanen. Je kan je goed voorbereiden op het gesprek door jouw Medigo-profiel zo uitgebreid mogelijk in te vullen en alle criteria in het profiel af te gaan. Upload voor de volledigheid een recent CV en vul jouw beschikbaarheid in. Als je hebt gesolliciteerd gaan wij er vanuit dat je ook echt beschikbaar bent voor de betreffende periode, aangegeven in de vacature.
Jouw ingevulde profiel dient als leidraad voor het gesprek zodat dit snel en effectief verloopt. Voorzie jouw sollicitatie altijd van een leuke korte motivatie; waarom wil jij dit graag doen en wat maakt jou écht geschikt voor deze vacature?
Je kunt je natuurlijk nog beter voorbereiden op het sollicitatiegesprek als je precies weet welke onderwerpen behandeld gaan worden. Elk gesprek verloopt anders omdat iedere sollicitant en vacature uniek is. Maar wij kunnen je wel alvast verklappen welke onderdelen in elk gesprek behandeld worden:
1. Jouw werkervaring opgedaan tijdens stages of eerdere banen;
2. Jouw studievaardigheden, studieonderdelen en studiefase;
3. Jouw beschikbaarheid;
4. De vacature en de inhoudelijke werkzaamheden;
5. Hoe de procedure verder verloopt.
TIP 1: Lees de vacature een paar keer goed door en schrijf eventuele vragen die bij jou opkomen alvast op papier en hou deze bij het gesprek.
TIP 2: Zet voor jezelf goed op een rijtje wat jouw werkervaring is op medisch gebied. Dit kan d.m.v. stages, bijbanen of vrijwilligerswerk zijn. Ook als je werkervaring karig is, maakt het niet uit. Wij hebben ook genoeg vacatures voor beginners!
TIP 3: Geef aan waarom jij de job graag wilt doen en waarom jij vindt dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie!
TIP 4: Maak duidelijk inzichtelijk voor jezelf wat jouw beschikbaarheid precies is en hoe deze matcht met de gevraagde periode in de vacature.
TIP 5: Neem de tijd en ruimte voor een relaxt gesprek. Zorg dat je voldoende tijd hebt gereserveerd voor het gesprek en zorg ervoor dat je in een rustige omgeving kunt bellen.
TIP 6: Luister goed en stel de vragen die jij wil! Is er nog iets niet duidelijk over de functie of over de opdrachtgever, wij zullen er altijd voor zorgen dat alles duidelijk is en alle vragen beantwoord zijn.
TIP 7: Wees professioneel, geïnteresseerd en kom gemotiveerd over. Waarschijnlijk ben je dit allemaal, maar zorg er ook voor dat dit goed overkomt op onze recruiters!
1. Vaag blijven over jouw beschikbaarheid;
2. Wanneer je op meerdere vacatures hebt gesolliciteerd niet meer goed weten over welke vacature het precies gaat;
3. Te weinig tijd hebben om het gesprek te kunnen voeren;
4. Direct beginnen over het uurloon en vragen of hierover te onderhandelen valt.
Heb je het gevoel dat alles duidelijk is en zou je niet meer weten waar je precies vragen over kunt stellen? Wij geven je een paar tips voor vragen die veel studenten vergeten:
1. Vraag naar de precieze werkdagen en/of werktijden en hoe dit er voor de rest van de periode uit zal komen te zien;
2. Vraag naar de afdeling waar je komt te werken;
3. Stel inhoudelijke vragen over de functie en verwachtingen rondom deze functie;
4. Ga dieper in op de werkzaamheden zodat je voor jezelf een duidelijk beeld hebt van wat je gaat doen!
1. In welke fase zit je van je studie en hoe zal het er de komende tijd voor jou uitzien?
2. Wat is jouw werkervaring op medisch gebied? (Denk aan stages, bijbanen of vrijwilligerswerk)
3. Kun je me meer vertellen over jouw ervaring met het contact met patiënten?
4. Heb je al ervaring op gedaan met een elektronisch patiëntendossier?
5. Hoe lang ben je beschikbaar en hoeveel dagen per week zou je willen werken?
6. Heb je ervaring met de genoemde werkzaamheden en waarom?
“Belangrijk vind ik om tijdens het sollicitatiegesprek te horen wat de student verwacht van de functie en hoe zij hun opgedane ervaring d.m.v. studie of bijbanen willen inpassen om de functie te vervullen. Natuurlijk hoeft dat niet 100% concreet, maar zo kan ik al een inschatting maken of er nog aspecten zijn aan de functie die ik moet toelichten. Een goede schriftelijke motivatie is natuurlijk ook belangrijk maar dat hoeft geen sollicitatiebrief te worden!”
“Lees alvorens het solliciteren altijd goed de vacature door! Zo weet je ook of je solliciteert op iets waar je ook daadwerkelijk voor in aanmerking kan komen. Dit betreft de werkzaamheden maar bijvoorbeeld ook de juiste regio/plaats van de vacature!”
Ervan uitgaande dat je een leuk inhoudelijk sollicitatiegesprek hebt gevoerd, word je vervolgens voorgesteld aan de opdrachtgever. De opdrachtgever reageert doorgaans binnen 2 werkdagen op jouw voorgestelde profiel. Zodra wij meer weten wordt er direct telefonisch contact met jou opgenomen met het goede nieuws. Alle definitieve gegevens worden uitgewisseld en jouw eerste werkdag kan direct worden ingepland, zelfs als die al de volgende dag is!