Onderzoekers aan de Washington University in St. Louis, Missouri, hebben een bloedtest ontwikkeld die Alzheimer kan vaststellen, al twintig jaar voor de ziekte zich laat zien! Tot op heden waren de eerste aanwijzingen voor deze ziekte enkel zichtbaar op PET-scans van het brein. Deze bloedtest is een veel snellere manier en blijkt ook nog eens gevoeliger te zijn dan de PET-scan.
Het Amsterdam UMC maakte in 2018 al bekend een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee ze een van de Alzheimer eiwitten, het zogenaamde Amyloid eiwit, kunnen aantonen. De bloedtest moest vanaf toen verder ontwikkeld en getest worden om de officiële diagnose in te toekomst te kunnen gaan ondersteunen. Inmiddels hebben de Amerikaanse geleerden het onderzoek opgepakt en uitgevoerd, en met succes!
De onderzoekers voerden de test uit onder 158 50-plussers. Bij deze proefpersonen werd bloed afgenomen en daarnaast ondergingen ze een PET-scan. In 94% van de gevallen wees het bloedmonster hetzelfde uit als de PET-scan, wat dus wijst op een betrouwbare uitkomst.
Tijdens het onderzoek zijn ook aanwijzingen gekomen dat de bloedtest gevoeliger blijkt te zijn dan een PET-scan. Er waren proefpersonen bij wie de bloedtest uitwees dat zij Alzheimer hadden, maar waar op de PET-scan nog niets geks te zien was. Op de scan vier jaar later bleken de eerste aanwijzingen voor Alzheimer wel opgedoken te zijn.
In theorie zou de bloedtest over enkele jaren beschikbaar kunnen zijn. Maar zou je het wel willen weten? Op dit moment is er namelijk nog geen behandeling waarmee de symptomen van Alzheimer zouden kunnen uitblijven. Een lastige vraag waarop iedereen een ander antwoord geeft.
Eén ding is zeker: dit is weer een nieuwe ontwikkeling die van grote waarde is in de zoektocht naar een medicijn of behandeling tegen Alzheimer!