Verkeerde eetgewoonten leiden jaarlijks tot miljoenen doden wereldwijd. Dat blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet.
De studie benadrukt de noodzaak om het dieet in alle landen te verbeteren. Het eten van slecht voedsel is volgens wetenschappers schadelijker dan roken en oorzaak van ongeveer in totaal twintig procent van de jaarlijkse sterfgevallen wereldwijd. Hoge inname van natrium zorgt voor 3 miljoen [1-5] sterfgevallen, lage inname van volle granen ook voor 3 miljoen [2-4] sterfgevallen per jaar en lage inname van fruit voor 2 miljoen [1-4] sterfgevallen. De belangrijkste voedingsrisicofactoren zijn dus vooral zout, te vinden in brood, sojasaus of bewerkte maaltijden en zou funest zijn voor de levenskwaliteit. Naast zout zijn diëten met te weinig volle granen en te weinig fruit het gevaarlijkst. Teveel zout verhoogt de bloeddruk en dat verhoogt weer het risico op hartaanvallen en beroertes. Volle granen, fruit en groenten hebben het tegenovergestelde effect - deze verlagen het risico op hartproblemen. Mediterrane landen als Frankrijk, Spanje en Israël doen het goed. Zij hebben het laagste aantal sterfgevallen als gevolg van hun voeding. In Azië vallen de meeste slachtoffers door verkeerde eetgewoonten, met Oezbekistan op de eerste plek.